פרשת בא – בית ספר של ירח ובית ספר של שמש

כמה הודעות

א.      ברכות לעשרות המצטרפים החדשים. מקווה שתפיקו הרבה מהכתוב

ב.       נשאלתי ואני עונה. השתדלתי בפרויקט לענות על כל הצרכים של בעלי התפקידים בבית הספר לדוגמא מארז מעגל השנה מיועד לרכזים החברתיים והא מכיל עשרות סרטונים לפי מעגל השנה. מארז הרגשות מנסה לתת מענה ליועצות, מארז עולם הצחוק מנסה לתת מענה למנהלים המובילים עשרות ישיבות בשנה שברובם הם שגרתיות (וארוכות), האם יש משהו יותר חכם מאשר לראות פתאום סרטון מצחיק שגורם לשבירת השגרה הרגילה מארז חמשה חומשי תורה למחנכים ועוד ועוד.

ג.        שבוע טוב לכולם

והשבוע בתוכן הפרק

·         רעיון חינוכי – בית ספר של הירח

·         מתורתו של הרב קרליבך

·         נספח – מתורתו של הרב שרקי

·         קצת נעמי שמר

·         קצת אלון גל

·         מבחר סרטונים

·         לסיום בדיחה כשרה – חכמה יהודית

 

פרשת בא  – "החודש הזה לכם ראש חודשים…"

בית הספר של הירח

מי מאיתנו לא נמצא לעיתים בהרגשת עצבות, בהרגשת "נמאס לי, אני רוצה לעשות משהו אחר" אני פוגש הרבה אנשי חינוך שמעידים שהם לא נהנים בעבודתם. השחיקה גוברת ויש רצון אמיתי למשהו אחר. בואו ננסה להבין מתוך הפרשה איך אפשר להרגיש אחרת, איך אפשר להתנהל אחרת ובעיקר איך אפשר לקבל אהבה מהתלמידים.

"החדש הזה לכם ראש חדשים ראשון הוא לכם לחדשי השנה" (שמות יב, ב).

ועל פסוק זה המשילו חכמי המדרש את משל האורלוגין:

"אמר רבי יהושע בן לוי: משל למלך, שהיה לו אורלוגין והיה מביט בו וידע, איזה שעה ביום. כיוון שעמד בנו על פרקו, מסר לו אורלוגין שלו. כך אמר הקב"ה: עד עכשיו חשבונן של חדשים ושל שנים בידי, מכאן ואילך הרי הן מסורים בידכם- אם אמרתם הן – הן. אם אמרתם לאו – לאו. מכל מקום יהא החודש הזה לכם!" (ילקוט שמעוני, פרשת בא, קצ).

ברגע היציאה ממצרים העניק האלוקים לבני ישראל "שעון" במתנה. לא שעון פשוט היה זה, כי אם אורלוגין של ממש. אורלוגין מקורי ביותר, שאת "מחוגיו" יסובב – מדי פעם – עם ישראל עצמו. כך ידע תמיד ובכל מצב את ה"שעה" הנכונה, האמיתית והמדויקת.

מתנה זו הוגשה לעם בפסוק הראשון של פרק י"ב, בספר שמות.

אורלוגין זה ידוע יותר בשמו "קידוש החודש וסוד העיבור". הכוונה היא למערכת המורכבת והמתוחכמת של חישובים אסטרונומיים, המאפשרת את קביעת השנה היהודית על חודשיה ומועדיה. על מערכת חישובים זו נאמר בתורה: "כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים" (דברים ד, ו). אכן, כך הוא, שכן בניגוד ללוחות השנה האחרים, שחישוביהם מבוססים על מהלך השמש, (נוצרי) או על פי מולד הלבנה (מוסלמי), בנוי הלוח היהודי מתרכובת של שתי מערכות חישוב אלו גם יחד.

אומר הרב קרליבך. כיודע אנשים מחשבים את ימי החודש על פי הירח. לוח השנה שלנו תלוי בירח. כל העולם חושב שהשמש היא החשובה ביותר. אבל אנחנו אומרים שהירח חשוב יותר. לפי הקבלה השמש מאירה לנו רק את האור החיצוני של השם, אבל הירח הוא פנימי, זה משהו אחר.כידוע שה' ברא את העולם, השמש והירח היו עם אותו האור. הירח בא לפני השם ואמר 'זה לא הוגן שלשני מלכים יהיה אותו הכח' ובכן השם אמר לירח: 'בסדר, תקטין את עצמך'.

העולם,  אנשי השמש, מסבירים שהשם העניש את הירח בגלל חוצפתו. אם השם ברא אותך כך, תשאר כך. מה אתה מתלונן? אבל האנשים האמיתיים אומרים הירח צודק. אי אפשר שיהיו שני טבחים במטבח אחד, וכל שכן שלא יכול להיות אותו אור לשמש ולירח.

אלא שהלבנה אמרה לה': האם זה כל האור שאתה יכול לתת לעולם, רק את אור השמש, כשרואים רק את החיצוניות? אין לך אור עמוק אור שהוא כל כך עמוק יותר? ובכן ה' עונה לה: את זאת שתעשי את זה. את זו שתאירי את האור העמוק לעולם.

מהו הסימן הראשון של אדם עמוק? האנשים החיצוניים הם תמיד אותו דבר: או שהם אוהבים אותך, או שהם שונאים אותך, וכשהם אוהבים אותך, זה כל כך שטחי וחסר משמעות.

אנשי הירח משתנים כל הזמן: יום אחד אני אוהב אותך, ויום אחד אני לא סובל אותך, יום אחד אני מלא, ויום אחד אני בכלל לא מאיר. כמה שזה יותר אמיתי, כמה זה חדש בכל רגע. היה לי רב שאמר לי: אם אתה תרצה להיות משהו בעולם, מה שיהיה, צריך להיות ברור לך: 'כל מה שידעת אתמול, הוא חסר משמעות לבי מה שמתחדש היום'.

בבית ספר של הירח – הרב קרליבך

ברור לי שמתי שהמשיח יבוא, יסגרו את כל בתי הספר 'של שמש'. אם משהו מכם הוא מורה 'של שמש' – תחפשו עבודה אחרת עכשיו כי בודאי לא תהיה לכם עבודה. למשל כשיש ילד או ילדה שמאוד קשה להם בבית הספר, מה עושים מורים של שמש "נותנים להם ציון גרוע"

אבל אם אני מורה של ירח, אני רואה כמה הם מוציאים מעצמם בקצת שהם עושים. אני אומר להם ההארה הקטנה של אור שיוצאת ממך חשובה לי יותר מאור השמש. אנחנו לעולם לא יודעים. יש אנשים שיכולים לרוץ עשרת אלפים קילומטרים ולשני קשה לקחת פסיעה אחת.

ממשיך אומר הרב קרליבך כל חודש נולדים מחדש:

חברים יקרים, תשמעו דבר חשוב מאוד. יש כאלה מאיתנו אנשי השמש שמלאים מעצמם כל כך גאים. לפי המסורת שלנו, הירח של החודש הזה אינו הירח מהחודש שעבר – זה ירח חדש. אחרי היום השביעי של החודש, כשהירח יותר מלא, אנחנו יוצאים החוצה ומקבלים את פני הירח החדש. מהו הסימן הראשון לכך שאתה אדם חדש? שכולם נראים לך שונה. האנשים כל כך יפים, מדוע לא ראיתי זאת קודם?

 

ואי אפשר בלי להתחבר לראש חודש שבט שחל השבוע 

עולם הטבע הוא עולם חד-גווני, אפור וזורם בקצב אחיד. מעצם מהותו הוא מרחיק מן האדם תחושות שמחה ואושר. אין שמחה אלא מתוך תחושה של התחדשות, ומכיון שבעולם החומר שולט הכלל: "אין כל חדש תחת השמש", ממילא החומר אינו מאפשר התפתחות רגשות שמחה. אולם יחד עם זאת הבורא הנחיל לנו "תחנות", בהן מורגשות בעליל תחושות התחדשות, ובעזרתן האדם יכול להתאזר בשמחת נפש.

כולנו מכירים את השיר של נעמי שמר "התחדשות" (בהמשך, מצורף השיר בביצוע עפרה חזה)

 

עייפות בלתי מוסברת

פיק ברכיים לא מובן

זו שעה שלא חוזרת

לעולם – אבל

בליבך אתה יודע

שמעבר לפינה

אהבה חדשה

ממתינה

 

אחרי החגים יתחדש הכל

יתחדשו וישובו ימי החול

האוויר, העפר, המטר והאש

גם אתה, גם אתה תתחדש

 

בגנך פורחים לפתע

בערבוביה גמורה

עץ החלומות

ועץ הדעת טוב ורע

הסתכל על כליך

שהשארת בחצר

הפטיש, הסולם, המעדר

 

אחרי החגים…

 

במסע שלא נגמר

בין שדות הצל ושדות האור

יש נתיב שלא עברת

ושתעבור

שעון החול, שעון חייך

מאותת לך עכשיו

למד-דלת, למד-הא, למד-וו.

 

אחרי החגים…

נעמי שמר ניסתה לצייד אותנו כאן בכוחות לקראת הרצף הארוך של ימי החול של השנה החדשה. בחודשים חשון, כסלו וטבת יש לנו מעט מאוד שיאים שיכולים לרומם אותנו הלאה. נעמי שמר מראה לנו כאן שעכשיו, אחרי החגים, זה בעצם הזמן של ההתחדשות. עכשיו אנחנו מוזמנים להסתכל על הדרכים שאנחנו הולכים בהם, ולבחון אותם מחדש. עכשיו הזמן שאפשר להגשים חלומות, ומצד שני – לחזור לשגרה מבורכת של עשייה יומיומית פשוטה. נעמי שמר קראה לשירה "התחדשות". המלה התחדשות מקפלת בתוכה משמעויות שונות, ובתוכן משמעות של צמיחה מחדש. אין הכוונה כאן לדברים חדשים לגמרי, ללא קשר לעבר, אלא להתחדשות האישית של כל אחד מאיתנו מהמצב שהוא נמצא בו – להתקדם הלאה. לרענן את הדברים הברורים מאליהם.שנזכה לחדש ולהתחדש…

להמציא את עצמך מחדש – אלון גל

אחת המתנות הגדולות ביותר שקיבלנו היא היכולת להמציא את עצמנו מחדש, ועם זאת מעטים האנשים שמשתמשים בזכות הזאת בחייהם. רבים מאיתנו לא ערים לאפשרות היצירתית הזאת שנקראת להמציא את עצמנו מחדש, ואלה שערים לה לא תמיד יודעים איך לעשות זאת בפועל.

פגשתי את שלומי, סוכן ביטוח צעיר, יזם בנשמתו, בעל ותק של כשנתיים בענף. אף שעברו פחות משנתיים מאז התחיל את דרכו בענף הביטוח, הוא חש שאינו ממצה את עצמו, וכי אף שהוא נהנה מהעבודה, הוא יכול להצליח יותר וליהנות יותר. ביקשתי ממנו להכין שתי רשימות. האחת תמנה את הפעולות שמהן הוא נהנה בעבודתו כסוכן ביטוח. והשנייה של כל הדברים שלא מהנים אותו בעבודתו. ניתחנו יחד את שתי הרשימות, ושלומי הבין שהוא לא נהנה מתהליך המכירה, אך נהנה מאוד מהשליחות המקצועית. אחרי כמה מפגשים שבהם בדקנו מה ניתן לעשות, החליט שלומי להמציא את עצמו מחדש בענף. הוא פנה לכל חברות הביטוח, אסף אלפי נתונים והקים חברת ייעוץ בלתי תלויה, שמטרתה לסייע למבוטחים למקסם את השירות שהם מקבלים. כיום הוא הבעלים של החברה הגדולה ביותר בענף.

אם כן, במקום להחליף מקצוע או מקום עבודה נמציא את עצמנו מחדש בכך שנכתוב ספר על הניסיון המקצועי שצברנו במשך השנים. אולי נלמד, אולי נפתח נישה חדשה או תחום במקצוע. אם רק נשקיע מחשבה ויצירתיות, נמצא אינספור דרכים.

אז מה עושים?

·         בחרו תחום, אווררו את המחשבות ורשמו כמה שיותר דרכים שבהן אתם יכולים להמציא את עצמכם מחדש.

·         ערכו סיעור מוחות עם קבוצה של אנשים יצירתיים, מנוסים או חכמים.

·         הגדירו תוכנית עבודה שיהיו בה יעדים ולוח זמנים ברור.

 

והשבוע בפינת המולטימדיה

·         לני רביץ מספר על חייו כתלמיד.

חלק א – 

חלק ב –

  • שירה של נעמי שמר  – התחדשות 

  • ראיון מצחיק עם שר החינוך לשעבר גדעון סער –

ועוד קצת הומור 

 

ועוד סרט שמצאתי באתר בין הצלצולים

ועוד אחד…

חכמה יהודית

העשיר של העיירה נפטר והחליט לחלק את רכושו בין הרב לכומר של העיירה, אך הציב תנאי אחד שכל אחד מהם יניח 5000 רובל בתוך הקבר כדי שיהיה לו ממה להתחיל בעולם הבא..  .

שבוע לאחר ההלוייה נפגשים הרב והכומר. שואל הרב את הכומר : "מילאת את התנאי"

עונה הכומר: "בוודאי. הנחתי 5000 רובל בתוך הקבר כפי שציוה הנפטר. ואתה הרב, מילאת את התנאי?"

עונה הרב: "בוודאי. הנחתי צ'ק של 10,000 רובל ולקחתי עודף את ה 5000 שלך…"

נספח

הרב שרקי – סוד החודש

ישנה מחלוקת עתיקה בין עם ישראל לאומות העולם בנוגע לאופן תפיסת הזמן [ראה גם שיעור על בריאת העולם]. ישנן שתי תפיסות מנוגדות. התפיסה  של אומות העולם היא שהזמן הוא דבר שמבלה (מלשון בלאי). השינוי גורם לאדם להשתנות ולהתבלות. היהדות גורסת כי ככל שהזמן מתקדם יש הזדמנות לאדם לקנות חוויות חדשות, יש התחדשות.

יש סיבה לכך שהירח היה צריך למעט את עצמו. בעולם הזה חייב להיות סוג מסוים של היררכיה על מנת שהוא יתפקד. כאשר הירח ממעט את עצמו והופך למאור הקטן, בכך הוא הופך את השמש למאור הגדול. הירח נותן לשמש את האפשרות להאיר על מישהו אחר, להעניק משהו משלה לישות אחרת. לא ייתכן מצב של פועל ונפעל כאשר כולם שווים, חייב להיות מישהו גדול ומישהו קטן. למעשה הירח עשה טובה עצומה לשמש, הוא נותן לה את האפשרות לתת. זוהי הגדלות של הקטן. אך למרות שלקטן יש גדלות בכל שהוא מגדיל את הגדול, ברור כי לגדול יש תפקיד חשוב יותר, וזה מה שהרגיז את הירח.

הקב"ה מנסה לפייס את הירח בכך שהוא אומר שגם הוא מיעט את עצמו על מנת לפנות מקום לבריאה [שהרי "לית אתר פנוי מיניה", והקב"ה היה מוכרח לצמצם את עצמו על מנת לברוא את העולם]. שכן אחד משמותיו של הקב"ה הוא שדי – שאמר לאלוקותו די. וזה רמוז בדברי הגמרא לגבי הצדיקים שנקראו "קטן", והם: שמואל, דוד, יעקב – ראשי תיבות שדי. אבל הירח לא התפייס, ולכן הקב"ה אמר שהוא צריך לכפר על עצמו. ואכן בשעיר החטאת של ראש חודש נאמר (במדבר כח, טו):

"ושעיר עיזים אחד לחטאת לה' על עולת התמיד יעשה ונסכו"

בכל שאר שעירי החטאת לא נאמר לה', רק בשעיר ראש חודש, ללמדנו שלכאורה הקב"ה חטא והוא צריך להביא קורבן חטאת לכפר על עצמו. החטא לכאורה הוא שישנן מדרגות שונות בעולם הזה, ובראש חודש מתגלית השאיפה לתיקון המיעוט הזה.

הרב קוק מסביר את המשמעות של המאור הגדול והמאור הקטן באופן הבא:

·             המאור הגדול – תשובה מאהבה

·             המאור הקטן – תשובה מיראה

ואכן כפי שהירח קטן מהשמש, כך גם תשובה מיראה נמוכה בדרגתה מהתשובה שבאה מאהבה. אך מצד האמת התשובה ניראה יכולה להביא את האדם למדרגה גבוהה יותר, ליראת הרוממות. ולכן יבוא יום שבו אור הלבנה יהיה כאור החמה. אך באותו היום אור החמה יהיה גדול פי שבעתיים, ושוב יש בעיה של חוסר שוויון?

אלא צריך להבין את המשפט להיפך. שאור הלבנה יהיה כאור החמה לאחר שאור החמה יוכפל פי שבעתיים. ואז כן יש שוויון. אך כעת שוב אור החמה יוכפל וכן הלאה, האור יכפיל את עצמו כל הזמן. המיעוט של הלבנה מאפשר התעלות אינסופית כל הזמן, הרבה מעבר לנקודת ההתחלה.

"ובראשי חודשיכם תקריבו עולה לה' פרים בני בקר שניים ואיל אחד כבשים בני שנה שבעה תמימים. ושלושה עשרונים סולת מנחה בלולה בשמן לפר האחד ושני עשרונים סולת מנחה בלולה בשמן לאיל האחד. ועשרון עשרון סולת מנחה בלולה בשמן לכבש האחד עולה ריח ניחוח אישה לה'. ונסכיהם חצי ההין יהיה לפר ושלישית ההין לאיל ורביעית ההין לכבש יין זאת עולת חודש בחודשו לחודשי השנה. ושעיר עיזים אחד לחטאת לה' על עולת התמיד ייעשה ונסכו"

בראש החודש אנו מגלים את הקדושה העליונה הנמצאת כאן, תחת הזמן. וכאשר עושים זאת יש להעלות הכל לה'. השבת הינה קדושה אלוקית מוחלטת, שלאדם אין יכולת לקבוע אותה. הקדושה של ראש חודש היא קדושה המתחברת לעולם המעשה, ולכן יש לשמור שקדושה זו לא תיפול לשפלות. לשם כך בא קורבן ראש החודש – לשמור על הקדושה. מהות הקורבנות השונים המוקרבים בראש חודש:

שני פרים: הפרים הם הבהמה המשמשת לחרישה, סמל לעבודה קשה. הפר מסמל את הכוח המעשי. שני פרים כנגד שני ממדים שונים של הכוח המעשי. מצד אחד שאיבה של כוחות החיים לתוך האדם, ומצד שני שילוח של כוחות החיים של האדם החוצה לכל תחומי החיים האחרים.

איל: האיל מסמל את ההתעוררות ואת התקווה. שכן יש צורך בהתעוררות על מנת שניתן יהיה להתחיל בעשייה.

שבעה כבשים: הכבשים מסמלים את המשכת כוחות החיים, וכולם עולה לה'.

ישנם שלושה גורמים: הכוח המעשי, ההתעוררות והמשכת כוחות החיים. בשבת אין צורך בקורבנות אלו כיון שהשבת היא קדושה אלוקית מוחלטת. אך כיון שקדושת ראש חודש מחוברת לעולם המעשה, עלינו להשתמש בכל דבר שניתן על מנת שלא נאבד את הקדושה לחיי העולם הזה.

המנחה: הכוח הצומח בא לידי ביטוי במנחה: שלושה עשרונים לפר, שניים לאיל ועשרון אחד לכבש. הכוח הצומח מתעורר על ידי המעשי של הפרים. שלושה עשרונים כנגד: קדושה פנימית, כוח כללי וכוח מתפרץ. לאיל לעומת זאת יש רק שני עשרונים, כיון שהתעוררות כוח החיים זקוקה לשמירה מהכוח השלילי, וכן לתוספת כוח חיובי. ולכל כבש יש רק עשרון אחד, כיון שהמשכת כוח החיים זקוקה לכוח מאחד של כל חלקי החיים יחד.

הנסכים: חצי ההין לפר, שליש ההין לאיל ורבע ההין לכבש. הנסכים עשויים יין שתפקידו לגרום לשמחה. גם בשמחה יש חלק גלוי וחלק נסתר. השמחה שיש במעשה היא רק חצי שמחה, כיון שאין בה את שמחת החכמה הנסתרת, ולכן עם הפר מביאים חצי הין. עם האיל מביאים רק שליש הין. כי באיל יש רק את כוח ההתעוררות ואין את הכוח המעשי ואין את החכמה הנסתרת. ועם הכבש מביאים רק רביעית הין, כיון שיש שלושה חלקים שאינם שותפים בהמשכת כוחות החיים: השמחה הנסתרת, השמחה המעשית ושמחת ההתעוררות. יש רק את שמחת המשכת החיים בעולם הזה.

שעיר אחד לחטאת: השעיר מסמל את הכוח ההורס. יש צורך גם בכוח של הרס וחורבן על מנת לחדש את העולם. ללא כוח ההרס העולם לא היה משתנה והיה נשאר באותה צורה. לעיתים יש צורך במישהו שיהרוס על מנת לבנות דבר טוב יותר ומעולה יותר. בהסתכלות הפרטית נראה כאילו הוא גורם לצער, אך בחשבון הכללי הוא אינו גורם לצער אלא לשמחה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *